jump to navigation

Relatiegeschenken januari 8, 2010

Posted by Dries Cannaerts in BTW, inkomstenbelasting.
Tags:
trackback

UNIZO pakt uit met een overzichtelijk artikel over de aftrekbaarheid van relatiegeschenken (en geschenken aan personeel).

Samengevat:

prijs < 125 euro –> kost voor 50% aftrekbaar
prijs > 125 euro –> voorzichtigheid geboden; mogelijk moet een inkomstenfiche worden opgemaakt voor de genieter die er dan op belast zal worden. Anders loopt u als bedrijf het risico er voor 309% op belast te worden. U mag ook opteren om het niet af te trekken van uw inkomsten.

BTW technisch: prijs < 50 euro -> BTW aftrekbaar

Tot slot is er een uitzondering voor artikelen met marketing-doeleinden (naam van de onderneming moet op blijvende wijze aangebracht zijn).

Ook nog een waarschuwing: enkel beroepsmatige relatiegeschenken zijn aftrekbaar. Geschenken voor persoonlijke doeleinden dus niet. Er zijn gevallen bekend waarbij een controleambtenaar een lijst vraagt met relaties die het geschenk ontvingen, waarna de ambtenaar die bedrijven aanschreef ter confirmatie.

Bron: UNIZO

Advertenties

Reacties»

1. anette jansen - februari 25, 2010

Hierbij vraag ik me af of de relatiegeschenken in de vorm van een keuzekado, die tegenwoordig populair zijn, ook aftrekbaar zijn van de belasting. Wij hebben deze bijvoorbeeld voor onze relaties besteld bij http://www.chapeaukado.nl/. Hier kunnen onze relaties zelf een geschenk uitzoeken. Kunnen deze dan ook opgegeven worden aan de belasting?

Dries Cannaerts - februari 25, 2010

Normaal volgen die dezelfde regels als de normale geschenken. In praktijk merk ik echter dat de fiscus hier sneller een sluitende bewijsvoering zal vragen. Het bijhouden van een nominatieve lijst van de relaties die een geschenk mochten ontvangen lijkt mij dan ook wenselijk.

Inzake BTW aftrek: bij aankoop van een cheque zal normaal gezien geen BTW aangerekend worden, waardoor er uiteraard evenmin aftrek kan zijn.


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: