jump to navigation

Circulaire over de ‘aanslag op geheime commissielonen’ december 13, 2010

Posted by Dries Cannaerts in inkomstenbelasting.
Tags: ,
trackback

De fiscus publiceerde recent een circulaire over de toepassing van de aanslag op de geheime commissielonen.

Wat? Even kort door de bocht gaand, is de aanslag op geheime commissielonen een belasting van 309% (jawel!) op bepaalde kosten die u niet kan bewijzen/verantwoorden. Beste voorbeeld is een uitbetaald loon aan de zaakvoerder, waarvoor geen inkomstenfiche werd opgesteld (de loonfiche) en die bij de zaakvoerder niet in zijn personenbelasting werd aangegeven.

Daarnaast is deze aanslag ook van toepassing op verdoken meerwinsten… zeg maar de zwarte ontvangsten.

Deze aanslag bestaat al een tijdje; in de praktijk komen wij hem in ons accountantskantoor niet vaak tegen. Voorlopig wordt deze aanslag immers vaak gebruikt als een stok achter de deur… ofwel teken je een minnelijk akkoord omtrent een belastingverhoging, ofwel taxeert de fiscus via de normale procedure aan 309%. Zoals zo vaak bij belastingcontroles: minnelijk akkoord over een kleiner bedrag of procederen tegen een veel hogere aanslag.

nieuwigheden : Belangrijkste wijziging die een jaar geleden ongeveer werd doorgevoerd, is dat nu ook niet aangegeven voordelen alle aard aanleiding kunnen geven tot het heffen van de aanslag (309%). Hiermee is de stok die de fiscus voorheen had uitgegroeid tot een heuse riot gun. Laat me via een voorbeeld dit wat illustreren. Stel dat u een GSM abonnement heeft op uw BVBA, en uiteraard belt u ook wel eens privé met dat toestel. Normaal is er dan een belastbaar voordeel; u moet privé personenbelasting betalen op uw belkosten. Wij ramen dit voordeel al wel eens op 300 euro per jaar. Voor dit voordeel moet er een inkomstenfiche worden opgemaakt. Indien u dit niet doet (er wordt wel eens gezegd “we wachten de controle wel af”)… dan riskeert u dat de fiscus op dat bedrag van 300 euro de aanslag toepast, en u betaalt dan opeens 1.000 euro voor de niet aangegeven voordeel.

Het enige positieve aan de circulaire is het paragraafje over de administratieve toleranties. Dit verzacht toch ietwat de pijn.

Bron: Fisconet (Circulaire nr. Ci.RH.421/605.074 (AOIF Nr. 71/2010) dd 01.12.2010)

Advertenties

Reacties»

1. Aanslag geheime commissielonen… misschien toch wat licht in het duister? « Death & taxes, de enige zekerheden in het leven. - november 30, 2011

[…] ook: Operatie nultolerantie is ingezet; en Circulaire geheime commissielonen (2010) Vind ik leuk:LikeWees de eerste om post te […]


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: