jump to navigation

Geld beleggen in uw vennootschap? december 13, 2010

Posted by Dries Cannaerts in inkomstenbelasting.
Tags:
trackback

Regelmatig krijgen wij wel eens de vraag hoe de spaarpot die in een vennootschap aanwezig is, zo rendabel mogelijk kan belegd worden. Net zoals bij particulieren, kan een vennootschap immers verschillende beleggingsproducten kopen.

Belangrijkste tip die we u alvast meegeven: overleg altijd met bankier én accountant!

In tegenstelling tot de particuliere sector, waar beleggingen meestal fiscaal neutraal zijn, heeft het aankopen van bepaalde beleggingsvehikels in een vennootschap vaak wel (al dan niet nadelige) fiscale gevolgen. Zo kan het zijn dat door het aankopen van een beleggingsproduct, u het verlaagde vennootschapsbelastingtarief verliest. U heeft dan misschien wel 1 of 2 procenten meer rendement dan een spaarboekje, maar betaalt plots op uw winst 9% meer belasting!

Anderzijds zijn er ook tal van beleggingsproducten waarvan u de minderwaarde niet fiscaal mag aftrekken, maar waarbij de wetgever wel een mogelijke meerwaarde aan het volle tarief belast. Dit heeft te maken met een gebrekkig opgestelde wetgeving die de belastbaarheid (of aftrekbaarheid) van meer- of minderwaarden op aandelen regelt.

Een ander aspect dat komt kijken is de invloed die het beleggingsproduct heeft op de notionele intrestaftrek. Ook hier kan dit nadelige gevolgen hebben voor de belastingdruk op uw winsten!

Een goede keuze van beleggingsproduct hangt dus af van nogal wat elementen. Daarnaast mag niet vergeten worden dat het soms opportuner is om het geld als dividend uit de vennootschap te halen, en het nadien in de private sfeer verder te beleggen. Hier komt vaak naast het rendement ook wat vermogensbeheer bij kijken, met als bijkomend aandachtspunt successieplanning.

Als laatste punt willen we ook nog even de aandacht vestigen op een vaak vergeten beleggingsformule voor vennootschappen: de tax shelter voor de filmindustrie. Een storting aan een speciale tax-shelter firma is voor de beleggende vennootschap voor 150% aftrekbaar van de fiscale winst. Vaak is de belegging door de tax-shelter firma grotendeels gewaarborgd, zodat, zelfs indien de film zou floppen in de bioscoop, voor de beleggende vennootschap nog steeds een interessante return wordt geleverd (een deel via de gewaarborgde beleggingen, en een deel via een aanzienlijke belastingvermindering).

Als belangrijk besluit: u wilt beleggen, spreek dan eerst met bankier en accountant! Bij deze willen we ook nog meedelen dat ook inzake vermogensplanning wij vaak reeds een eerste aanzet kunnen geven, en u mee kunnen helpen om uw planning (al dan niet met externe raadgevers) richting te geven.

Als u wat meer wil weten over de fiscale gevolgen van beleggen in vennootschappen, KBC heeft een interessante nota online staan. En ook hier vindt u een interessant artikel over beleggen.

Advertenties

Reacties»

No comments yet — be the first.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: