jump to navigation

bankgeheim smelt als sneeuw voor de zon december 26, 2010

Posted by Dries Cannaerts in inkomstenbelasting.
Tags: ,
trackback

In De Tijd stond een interessant artikel over het (mogelijk) volledig verdwijnen van het bankgeheim tegen eind 2011.  Deze stelling wordt door fiscalisten al langer bijgetreden. Het bankgeheim moest immers de afgelopen jaren al zwaar inboeten.

Het uithollen/verdwijnen van het bankgeheim wordt aanzien als een stap in de strijd tegen de (fiscale) fraude. Ik vrees echter dat dit een zoveelste stap is naar het invoeren van een vermogensbelasting. Stilaan krijgt de overheid immers een goed beeld van het vermogen van al zijn burgers: onroerende goederen (via diverse internationale verdragen nu ook de buitenlandse), aandelen (via het afschaffen van de aandelen aan toonder), bepaalde internationale tegoeden (via de Spaarrichtlijn), en binnenkort dus ook meer inzage in de Belgische financiële situatie.

Dat een vermogensbelasting onze economie geen goed doet, wordt door de meeste economen bijgetreden. Ook De Tijd spendeerde er in 2005 een artikeltje aan (law.kuleuven). Het zou jammer zijn als onze politici zich toch zouden laten verleiden.

Bron: De Tijd (online)

Advertenties

Reacties»

No comments yet — be the first.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: