jump to navigation

Betaalt u ook te veel personenbelasting en sociale lasten? april 26, 2011

Posted by Dries Cannaerts in inkomstenbelasting.
Tags: ,
trackback

De website KMO-Insider titelde “België heeft op één na hoogste belastingsheffing op hoogste inkomens“… We kunnen dit enkel beamen.

Vanaf een bruto inkomen van EUR 18.730 betaalt u 45% personenbelasting… dit nadat u als zelfstandige eerst ongeveer 22% sociale bijdragen betaald heeft (deze zijn weliswaar een aftrekbare beroepskost). Laten we even snel uitrekenen wat 100 euro extra bruto inkomen u netto oplevert, van zodra u de schijf van 18.730 euro overtreft (opgelet: niet voor gevoelige lezers 🙂

bruto loonsverhoging: 100
– sociale zekerheid: -22

geeft een belastbaar inkomenvan 78
– personenbelasting (45%) -35,10

geeft een netto inkomen van 42,90 –> ofwel een belastingdruk van 57,1%!

En het wordt nog erger, want vanaf 34.330 euro betaalt u immers 50% personenbelasting; en dan hebben we nog geen rekening gehouden met de gemeentebelastingen die op het einde uw ticketje nog wat verzwaren!

Maar geen nood, er is een (zelfs legale) oplossing! Werken met een vennootschap en dividenduitkering.

Een dividenduitkering geeft immers een totale belastingdruk (vennootschapsbelasting + roerende voorheffing) van 43,9% (roerende voorheffing van 15%) of 50,5% (roerende voorheffing van 25%). Hier houden we rekening met het normale vennootschapsbelastingstarief van 34%, daar waar veel vennootschappen kunnen genieten van een verlaagd opklimmend tarief (beginnend aan 25%).

Dus, een slimme zelfstandige draagt nooit meer dan 50% totale belastingdruk; de accountant zoekt dan het ideale loon waarbij de totale belastingdruk (personenbelasting en sociale bijdragen) even hoog ligt dan de totale belastingdruk van een dividend. En vanaf die loongrens wordt er enkel nog dividend uitgekeerd.

Opgelet: tuurlijk zijn er nadelen… dit betoog aan mijn klanten overbrengen vergt een gesprek van meer dan een uur; dus we gaan in dit artikeltje wel wat kort door de bocht; maar de algemene indruk geven we wel mee. Bovendien zijn niet alle gevallen identiek, en voor sommige personen is dit helemaal geen goede oplossing!

Praat dus met uw boekhouder over het al dan niet nuttig zijn van een dividend in uw specifieke omstandigheid.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: