jump to navigation

Rechtszekerheid zoek in België juni 17, 2013

Posted by Dries Cannaerts in algemeen management, inkomstenbelasting.
Tags:
trackback

Het is bijna een boutade… “in België is alle rechtszekerheid zoek”. De afgelopen jaren is de autofiscaliteit 3x gewijzigd; verschillende vormen van pensioenopbouw worden te pas en te onpas gewijzigd, waarbij zowel gesleuteld wordt als de fiscaliteit bij het sparen, de fiscaliteit gaandeweg het contract, en de fiscaliteit bij uitkering.  We kunnen nog wel enkele voorbeelden geven.

Het gevolg: de Belgische ondernemer vertrouwt de overheid niet meer.

Overlaatst las ik ergens in een artikel dat het sprekend is voor het vertrouwen van de bevolking dat het aantal gezinnen die een deel van hun spaargeld in huis bewaren (“onder de matras”) zo gestegen is de afgelopen jaren. We hebben met andere woorden minder angst voor dieven dan voor onze eigen overheid!

Een ander typerend voorbeeld gaat over de verwachte wijzigingen inzake de liquidatiebonus (die van 10% naar 25% zal gebracht worden), en de eraan gekoppelde mogelijkheid om nu reeds een deel van de reserves van een vennootschap te laten belasten aan 10% om die er dan over enige jaren belastingvrij uit te halen.

Als ik deze op til zijnde wijzigingen uitleg aan mijn klanten, en hen voorstel om nu reeds de 10% belasting te betalen (zodat ze het later er belastingvrij kunnen uithalen), is het antwoord van meer dan 80% een overtuigde “neen”. De reden? Men vertrouwt niet dat de overheid zich aan haar belofte zal houden. Men is er niet van overtuigd dat de overheid ons zal toelaten om 10% af te rekenen “tot slot van alle sommen”. Men vreest dat over enige jaren er weerom iets uit de bus zal vallen, waardoor de belastingvrije uitkering toch zal belast worden.

Ik leg deze uitleg wel eens voor aan collega’s; en sommigen reageren daar nogal gelaten op. Maar ik moet spijtig genoeg mijn klanten bijtreden… we weten niet wat er ons nog allemaal te wachten staat. Wat indien de regering een kapitaalsvermindering aan banden zou leggen, zodat voortaan enkel nog maar dividenduitkeringen mogelijk zijn?

De laatste inkt zal wellicht nog niet gevloeid zijn over deze maatregelen.

Advertenties

Reacties»

No comments yet — be the first.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: